Kluski z mięsem z rosołu
Opublikowano: 27.03.2022 r.
Ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajko, karkówka wieprzowa, cebula i olej rzepakowy – to składniki, które tworzą idealne kluski z mięsem z rosołu. Ta prosta i sycąca potrawa pozwala na wykorzystanie resztek z rosołu w nowy, pyszny sposób. Kluski są miękkie i delikatne, a mięso z cebulą dopełnia całość.
Składniki dla 25 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g (2 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Karkówka wieprzowa - 500 g (1 kawałek)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 25
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w wodzie do miękkości.
- Ziemniaki poduś za pomocą praski i zostaw do ostygnięcia.
- Ugotowane już mięso z rosołu zmiel i dopraw do smaku.
- Do mięsnego farszu dodaj odrobinę rosołu lub wywaru warzywnego i wymieszaj, po to aby farsz nie okazał się zbyt suchy.
- Do rozgniecionych ziemniaków wbij jajka i wsyp skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj dokładnie.
- Gdyby ciasto było zbyt klejące, dodaj odrobinę więcej skrobi.
- Ciasto uformuj w niewielkie kulki, wielkości orzecha włoskiego.
- Rozpłaszcz ją i dodaj odrobinę farszu.
- Tak przygotowane kluski ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Cebulkę drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym. Kluski polej odrobiną tłuszczu, dodaj prażoną cebulkę.
Komentarz dietetyka
Jeśli nie masz mięsa z rosołu, gotuj dowolny rodzaj mięsa i zmiel je lub skorzystaj z gotowego mięsa mielonego.
~ Oliwia Gawron, dietetyk