Kluski z makiem
Opublikowano: 12.06.2021 r.
Masa makowa, makaron kokardki, orzechy włoskie i rodzynki to kluczowe składniki przepisu na klasyczne kluski z makiem. Ta pyszna propozycja to idealne połączenie delikatnego makaronu z bogatym w smaku makiem, chrupiącymi orzechami i słodkimi rodzynkami. Idealna na świąteczny stół lub jako słodki deser na co dzień.
Składniki dla 3 porcji:
- Masa makowa - 450 g
- Makaron kokardki - 150 g
- Orzechy włoskie - 60 g (2 garści)
- Rodzynki - 60 g (2 garści)
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj al dente.
- Orzechy drobno posiekaj, wymieszaj z rodzynkami i masą makową.
- Makaron podawaj z przygotowaną masą makową.
Komentarz dietetyka
Posiłek ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, aby go zmniejszyć należy ugotować makaron al dente, a masę makową najlepiej przygotować samodzielnie z dodatkiem ksylitolu zmiast cukru, czy miodu.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk