Kluski z kaszy manny
Opublikowano: 17.03.2022 r.
Kasza manna, jajka i masło - te trzy składniki są kluczem do wyjątkowo delikatnych i pysznych klusek z kaszy manny. W tym przepisie miksowanie tych składników sprawi, że powstaną kluseczki idealne zarówno do obiadu, jak i na kolację. Prosta receptura z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie szybkie i smaczne rozwiązania.
Składniki dla 4 porcji:
- Kasza manna - 350 g
- Jajko - 4 szt.
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
- Przyprawy - sól, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- W misce umieść ciepłe masło.
- Wbij jajka, dodaj sól i zmiksuj.
- Dodaj kaszę manną i gałkę muszkatołową, wymieszaj.
- W garnku umieść wodę i sól, zagotuj.
- Łyżką nakładaj kluski i gotuj do momentu, aż wypłyną.
Komentarz dietetyka
Kluski z kaszy manny to dobre źródło węglowodanów. Klusek nie powinny spożywać osoby z problemami z metabolizmem węglowodanów. Kluski zawierają także sporą ilość pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny