Kluski szagówki

Opublikowano: 29.01.2022 r.
Ziemniaki, mąka pszenna i boczek wieprzowy - w tej kombinacji tworzą pyszne kluski szagówki. Ziemniaki miksujemy z mąką i jajkiem, a gotowe kluski smażymy z boczkiem i cebulą na oleju rzepakowym. To klasyczne, sycące danie, które zadowoli każdego miłośnika domowej kuchni.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Mąka pszenna typ 500 - 125 g (1/2 szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Boczek wieprzowy bez kości - 200 g (1 kawałek)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, zostaw do ostygnięcia.
- Dodaj mąkę, szczyptę soli i wbij jajko, dokładnie wymieszaj całość.
- Uformuj wałek i przecinaj pod skosem co 3-4 cm.
- Kluski ugotuj w lekko osolonej wodzie, gdy wypłyną na wierzch, są dobre do spożycia.
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i boczek.
- Kluski podawaj ze skwarkami lub do dania obiadowego z sosem.
Komentarz dietetyka
Kluski zawierają gluten w swoim składzie przez dodatek mąki pszennej. Szagówki możesz podawać do dań obiadowych z sosem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk