Kluski śląskie z sosem
Opublikowano: 02.02.2022 r.
Ziemniaki późne, jajko, mąka ziemniaczana i pszenna to podstawowe składniki klasycznych klusek śląskich. Do tego aromatyczny sos z szynki wieprzowej i cebuli, wzbogacony bulionem warzywnym i odrobiną sosu sojowego. Całość dopełniają marchewka i natka pietruszki, które dodają daniu świeżości i koloru. Idealne połączenie smaków na każdy dzień.
Składniki dla 8 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Jajko - 1 szt.
- Szynka wieprzowa surowa - 500 g
- Cebula - 200 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Bulion warzywny - 750 ml
- Marchewka - 90 g
- Natka pietruszki - 45 g
- Mąka ziemniaczana - 50 g
- Sos sojowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, tymianek, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Następnie ostudź.
- Mięso pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekane w kostkę cebule. Gdy się zarumienią, dodaj mięso.
- Marchewki obierz i pokrój w plastry. Dodaj na patelnię i zamieszaj. Całość podsmaż 2 minuty.
- Zawartość patelni zalej bulionem i gotuj przez 50 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Gulasz dopraw sosem sojowym, pieprzem, papryką, kminkiem, gałką i tymiankiem.
- Do miseczki wsyp mąkę ziemniaczaną i dodaj odrobinę ciepłego sosu. Dokładnie zamieszaj i dodaj do garnka, pozwól by, sos się zagotował.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do nich jajko, sól i mąkę. Wyrób w dłoniach jednolite ciasto.
- Z podanego ciasta odrywaj małe fragmenty, formuj w dłoniach w kulkę i zrób na środku małą dziurkę palcem.
- W dużym garnku zagotuj wodę i wkładaj małymi partiami kluseczki. Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.
- Kluski podawaj z ciepłym sosem i posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która sprawdzi się świetnie na co dzień, jednak należy pamiętać, by czerwone mięso nie gościło w menu częściej niż 2 razy w tygodniu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny