Kluski śląskie z mięsem

Opublikowano: 28.07.2025 r.
Ziemniaki, skrobia ziemniaczana i mięso mielone wieprzowe to trio, które sprawi, że kluski śląskie z mięsem staną się prawdziwą ucztą! Do tego dorzuć cebulę, czosnek i jajka, a całość zrobisz z dodatkiem oleju rzepakowego i bulionu warzywnego. Szykuj się na smakowitą kombinację i sycące danie, idealne na rodzinny obiad.
Składniki dla 20 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 50 g (5 łyżek)
- Jajko - 2 szt.
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Mięso mielone wieprzowe - 300 g
- Bulion warzywny - 125 ml (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- garnek, obieraczka, miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Odlej wodę po gotowaniu i rozgnieć tak jak do puree.
- Do ziemniaków dodaj mąkę, wbij jajka i wsyp odrobinę soli. Zagnieć ciasto.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i czosnek.
- Dodaj mięso mielone, dopraw całość do smaku.
- Dodaj bulion i gotuj do momentu jego wyparowania.
- Z ciasta odrywaj małe kawałki, rozpłaszcz w rękach, dodaj odrobinę farszu mięsnego i uformuj kulkę.
- Gotuj kluski w lekko osolonej wodzie przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
Kluski możesz przygotować, także w wersji wegetariańskiej. Wystarczy, że pominiesz etap faszerowania.
~ Oliwia Gawron, dietetyk