Kluski śląskie Thermomix
Opublikowano: 28.03.2022 r.
Ziemniaki ugotowane, skrobia ziemniaczana i jajko – to tylko trzy kluczowe składniki, które zamienią każdą kuchnię w prawdziwą śląską spiżarnię. Przygotowanie klusek śląskich w Thermomixie to szybka i prosta opcja na tradycyjny, domowy posiłek, który uwielbia cała rodzina. Zapomnij o długim ugniataniu – teraz zrobisz to błyskawicznie!
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 500 g (mączyste)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 160 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- W naczyniu umieść ziemniaki i skrobię. Wymieszaj 10 sekund / obroty 4.
- Dodaj jajko i pół łyżeczki soli. Wyrabiaj przy użyciu kopystki przez 20 sekund / Interwał.
- W szerokim garnku zagotuj osoloną wodę.
- Ciasto przełóż na blat i zagnieć chwilę dłońmi. Uformuj z ciasta wałek grubości 3-4 cm. Pokrój na 24 równe części. Z każdej z nich uformuj kulkę.
- Kulki spłaszcz lekko w dłoniach i zrób wgłębienie na środku.
- Kluski włóż do gotującej się wody i gotuj około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
- Kluski wyławiaj łyżką cedzakową.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk