Kluski śląskie
Opublikowano: 08.05.2021 r.
Ziemniaki późne, skrobia ziemniaczana i jedno jajko – to trio, które sprawi, że kluski śląskie wyjdą jak marzenie. Te tradycyjne, miękkie kluski idealnie dopełnią każde danie obiadowe. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach, które zapewniają doskonałą konsystencję, którą pamiętamy z kuchni naszych babć.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 160 g (1 szklanka)
- Jajko - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 15 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, stolnica, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez 30 minut do pełnej miękkości.
- Ugotowane ziemniaki rozgnieść w prasce do dużej miski. Dodaj 3/4 skrobi ziemniaczanej, sól i jajko i wyrób rękami ciasto. Podsypuj ciasto resztą skrobi, by się nie kleiło.
- Uformuj z cista dużą kulkę.
- Podziel ją na mniejsze części i z każdej odrywaj kawałek, który ma odpowiadać wielkością małej śliwce.
- Ulep z niego kulkę, spłaszcz w dłoniach, a na środku zrób dziurkę kciukiem.
- W dużym garnku zagotuj wodę i lekko ją posól, wrzucaj kluski partiami. Gotuj przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
Kluski śląskie są lekkostrawne, dlatego nadają się dla osób na tej diecie. Muszą na nie uważać osoby z cukrzycą, gdyż mają wysoki indeks glikemiczny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny