Kluski ryżowe
Opublikowano: 10.02.2022 r.
Ryż biały, mąka ziemniaczana i jajka to podstawowe składniki, które stanowią serce tego przepisu na kluski ryżowe. Te delikatne, smaczne kluski są świetnym dodatkiem do różnych dań, zapewniając lekką, ale sycącą teksturę. Z dodatkiem smażonej cebulki nadają się także na samodzielne danie.
Składniki dla 5 porcji:
- Ryż biały - 400 g
- Mąka ziemniaczana - 150 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Jajko - 3 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Ryż umieść w garnku i wlej wodę, gotuj przez 20 minut.
- Odcedź ryż i wystudź.
- Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
- Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Ryż umieść w malakserze, dodaj jajko i rozdrobnij.
- Do masy ryżowej dodaj cebulę, mąkę ziemniaczaną, dopraw solą i pieprzem, zagnieć gładkie ciasto.
- Z ciasta uformuj małe kluseczki.
- W garnku zagotuj wodę z solą i partiami gotuj kluski przez 4-5 minut.
- Kluski podawaj na dużym talerzu.
Komentarz dietetyka
Kluski ryżowe to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Kluski nie zawierają glutenu i są bardzo dobrym pomysłem dla osób na diecie bezglutenowej. Biały ryż szybko podnosi poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny