Kluski ruskie
Opublikowano: 01.04.2022 r.
Ziemniaki, ser twarogowy, mąka i jajko – to esencja przepisu na kluski ruskie, które zachwycą każdego. Połączenie kremowego sera i delikatnych ziemniaków w idealnych proporcjach tworzy smakowitą i sycącą potrawę, którą można szybko przygotować na obiad lub kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Ser twarogowy chudy - 500 g
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, stolnica, praska do ziemniaków, garnek wysoki
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Następnie ostudź.
- Ziemniaki i twaróg przeciśnij przez praskę i połącz je z mąką. Wbij do nich jajka i dodaj odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
- Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski.
- W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami.
- Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny