Kluski półfrancuskie

Opublikowano: 02.02.2022 r.
Mąka pszenna, jajka, masło i mleko - to właśnie dzięki tym składnikom powstają kluski półfrancuskie. Są delikatne, maślane i doskonale wpisują się zarówno w tradycyjne domowe obiady, jak i bardziej wyrafinowane dania. Proporcje tych składników sprawiają, że kluski są wyjątkowo puszyste i smakowite.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 50 g
- Mleko 2% - 200 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Masło utrzyj z odrobiną soli w dużej misce.
- Do maślanej masy dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając.
- Do masy przesiej mąkę i wlej mleko, dokładnie rozmieszaj mikserem.
- W dużym garnku zagotuj sporo wody.
- Z masy formuj łyżką kluski i wrzucaj je do wrzącej wody.
- Kluski gotuj 2 minuty od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To dodatek, który zawiera bardzo mało błonnika i witamin, a przy okazji ma wysoki indeks glikemiczny. Sprawdzi się za to na diecie lekkostrawnej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny