Kluski na parze Thermomix
Opublikowano: 23.02.2022 r.
Mleko, drożdże, mąka pszenna i jajko – to właśnie te składniki sprawiają, że kluski na parze robione w Thermomixie są takie pyszne. Wyjątkowa kombinacja składników zapewnia idealną konsystencję i smak, który przenosi nas w czasy domowych obiadów. Z Thermomixem przygotowanie klusek staje się dziecinnie proste, a efekt końcowy zaskakuje swoją puszystością i delikatnością.
Składniki dla 10 porcji:
- Mleko 3,2% - 120 ml
- Cukier - 15 g (1,5 łyżki)
- Mąka pszenna typ 550 - 250 g
- Drożdże świeże - 20 g
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Masło - 15 g
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- pędzelek, thermomix, kopystka (thermomix), przystawka varoma (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Mleko wlej do naczynia Thermomixa, dodaj pokrojone masło i podgrzej przez 4 minuty / temperatura 38 stopni / obroty 1.
- Dodaj pokruszone drożdże, cukier, mąkę i jajko. Wyrabiaj ciasto przez 3 minuty / Interwał.
- Wyłóż ciasto na blat i podziel na 10 części. Uformuj kulki.
- Przystawkę Varoma posmaruj olejem z użyciem pędzelka. Wyłóż na przystawce Varoma kluski, zachowując niewielkie przerwy. Przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Wlej do naczynia Thermomixa 500 ml wody. Ustaw przystawkę Varoma i gotuj przez 20 minut / temperatura Varoma / obroty 1.
Komentarz dietetyka
Drożdże oprócz działania spulchniającego mają wiele wartości odżywczych.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk