Kluski leniwe ze szpinakiem

Opublikowano: 02.02.2022 r.
Ser twarogowy, jajko, mąka pszenna i szpinak – oto składniki, które stanowią bazę dla pysznych klusek leniwych ze szpinakiem. To proste i pożywne danie, które zadowoli każdego głodomora. Gorące kluski idealnie komponują się z aromatycznym sosem na bazie śmietanki i czosnku. Znajdziesz tu wskazówki jak je przygotować krok po kroku.
Składniki dla 4 porcji:
- Ser twarogowy chudy - 300 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Szpinak mrożony - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Twaróg przeciśnij przez praskę.
- Ser wymieszaj w misce z jajkiem, mąką i odrobiną soli.
- Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski.
- W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami. Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.
- Na patelnię włóż mrożony szpinak i podduś go.
- Dodaj do niego drobno posiekany czosnek i śmietankę. Całość gotuj przez 4 minuty. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gotowe kluski podawaj z sosem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak zawiera dość wysoki indeks glikemiczny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny