Kluski leniwe z ziemniaków
Opublikowano: 28.03.2022 r.
Ziemniaki, ser twarogowy i jajko to kluczowe składniki pysznych leniwych klusek z ziemniaków. Te tradycyjne danie z ziemniaków w połączeniu z delikatnym twarogiem staje się prawdziwą gratką, a jajko dodaje im spójności. Idealne na obiad, kiedy chce się zjeść coś swojskiego i sycącego.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki średnie - 1000 g
- Ser twarogowy półtłusty - 300 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka ziemniaczana - 75 g (3 łyżki)
- Mąka pszenna typ 550 - 100 g (3/4 szklanki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki umyj i obierz. Gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odlej wodę i chwilę odparuj.
- Lekko przestudzone ziemniaki razem z twarogiem przepuść przez maszynkę do mięsa.
- Do masy ziemniaczano-twarogowej dodaj mąki i jajko. Całość wyrabiaj na gładkie, elastyczne ciasto. UWAGA: im dłużej wyrabiasz ciasto, tym więcej mąki będzie potrzebne, dlatego warto to zrobić dość szybko.
- Na blat wyłóż ciasto i podziel na 6 części. Każdą uformuj w wałek o grubości około 3 cm.
- Wałek pokrój ukośnie na 3 cm kawałki.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Kluski wrzucaj na wrzątek i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia. Od czasu do czasu zamieszaj.
- Kluski wyłów łyżką cedzakową.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk