Kluski leniwe z serem
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Ser twarogowy półtłusty, mąka pszenna i jajko to kluczowe składniki klusek leniwych z serem, które sprawiają, że są one puszyste i delikatne. Dodatek cukru nadaje im subtelną słodycz. To szybkie i proste danie idealnie sprawdza się na leniwe dni, kiedy nie chce się spędzać za dużo czasu w kuchni.
Składniki dla 2 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 500 g
- Mąka pszenna typ 500 - 120 g
- Jajko - 1 szt.
- Cukier - 30 g
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Ser przeciśnij przez praskę i wbij jajka.
- Do miski z serem przesiej mąkę i cukier. Całość dokładnie wyrób rękami na gładką masę.
- Ciasto podziel na mniejsze części, a każdą z nich zroluj.
- Każdą rolkę ciasta spłaszcz i wykrawaj z nich kluski, krojąc pod skosem.
- W garnku zagotuj 2 l wody i wkładaj kluski partiami.
- Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To danie, które zawiera dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny