Kluski leniwe Thermomix
Opublikowano: 28.03.2022 r.
Ser twarogowy półtłusty, mąka pszenna i jedno jajko – oto główne składniki naszych klusek leniwych z Thermomixa. Ten przepis to świetna opcja na szybki i prosty obiad. Dzięki Thermomixowi przygotujesz je w kilka chwil, a efekt końcowy to delikatne, rozpływające się w ustach kluski, które pokocha cała rodzina.
Składniki dla 4 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 450 g
- Mąka pszenna typ 550 - 200 g
- Jajko - 1 szt.
- Sól - 5 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, thermomix
Przepis krok po kroku
- W naczyniu Thermomixa umieść twaróg, mąkę, sól i jajko. Wymieszaj przez 45 sekund / obroty 3.
- Jeśli ciasto bardzo się klei, dodaj jeszcze trochę mąki i wymieszaj przez 6 sekund / obroty 3.
- Ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Chwilę zagnieć i uformuj wałek grubości 3 cm.
- Wałek pokrój ukośnie na kawałki o grubości 2 cm.
- W garnku zagotuj wodę. Partiami wkładaj kluski i gotuj we wrzątku przez 4-5 minut od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
Dzięki zawartości białka z twarogu jest to danie pełnowartościowe, na które można sobie spokojnie pozwolić.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk