Kluski leniwe na słodko
Opublikowano: 27.03.2022 r.
Ser twarogowy półtłusty, jajka i odrobina mąki pszennej – to właśnie te składniki tworzą bazę pysznych klusek leniwych na słodko. Delikatne, lekko słodkawe i doskonałe na deser czy podwieczorek. Dodaj do tego kremową śmietanę i masz danie, które zadowoli nawet największych łasuchów. Sprawdź, jak szybko je przygotować!
Składniki dla 30 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 600 g (2 opakowania)
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 125 g (1/2 szklanki)
- Śmietana 12% - 100 g (1/2 opakowania)
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, mikser, miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- Jajka rozbij na białka i żółtka.
- Białka ubij za pomocą miksera na sztywną pianę.
- Mąkę wymieszaj z rozgniecionym serem, dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Z ciasta uformuj rulon i ucinaj kawałki co 3-4 cm.
- Tak przygotowane kluski ugotuj w wodzie, gdy kluski zaczną wypływać, wyciągnij ze za pomocą łyżki cedzakowej.
- Leniwe podawaj ze śmietaną.
Komentarz dietetyka
Kluski leniwe możesz podawać ze śmietaną, owocami lub bułką tartą.
~ Oliwia Gawron, dietetyk