Kluski leniwe bez jajka
Opublikowano: 22.04.2022 r.
Ser twarogowy tłusty, mąka pszenna i jabłko to główne składniki, które tworzą idealne kluski leniwe bez jajka. Twaróg dodaje im kremowości, a mąka pszenna odpowiedniej struktury. Wszystko to uzupełnione zostało kawałkami jabłka, które nadają daniu przyjemną słodycz i orzeźwiający smak.
Składniki dla 4 porcji:
- Ser twarogowy tłusty - 500 g
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g (1 szklanka)
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Jabłko - 230 g (1 duża sztuka)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Rodzynki - 50 g
- Miód - 50 g
- Orzechy włoskie - 100 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- W misce umieść twaróg, dodaj do niego mąkę pszenną i cukier.
- Zagnieć gładkie ciasto.
- Podziel na kawałki i uformuj z nich rulony.
- Podziel na kawałki.
- W garnku zagotuj wodę.
- Do wrzątku wrzucaj kluski i gotuj przez 4-5 minut, aż wypłyną.
- Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywną pianę.
- Jabłka pokrój w kostkę.
- Kluski podawaj z dodatkiem bitej śmietany oraz jabłek, rodzynek i orzechów włoskich.
- Całość polej miodem.
Komentarz dietetyka
Kluski leniwe bez jajka to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Kluski zawierają także dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny