Kluski leniwe
Opublikowano: 21.05.2021 r.
Ser twarogowy półtłusty, mąka pszenna i jajko – te trzy składniki to podstawa klusek leniwych. Delikatne, kremowe wnętrze i delikatna konsystencja sprawiają, że to idealny comfort food. Wystarczy kilka chwil, by cieszyć się smakiem domowego obiadu przypominającego dzieciństwo i beztroskie chwile.
Składniki dla 4 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 500 g
- Mąka pszenna typ 550 - 150 g (jedna pełna szklanka)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ser przeciśnij przez praskę do ziemniaków do dużej miski. Wbij jajko i dodaj mąkę oraz cukier waniliowy. Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób na gładkie i spójne ciasto.
- Ciasto podziel na dwie mniejsze części i na blacie zroluj każdy kawałek, by powstał długi rulon.
- Ostrym nożem z rulonów wycinaj małe kluski tnąc ciasto po skosie.
- W dużym garnku zagotuj wodę.
- Wrzucaj małymi partiami kluski, wymieszaj je łyżką by się nie posklejały.
- Gotuj 2 minuty od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
Te kluski dobrze przygotowywać tylko raz na jakiś czas, mają dość wysoki indeks glikemiczny i są wykonane z oczyszczonej mąki, dlatego nie będą najlepszym wyborem na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny