Kluski lane z sosem
![Kluski lane z sosem Kluski lane polane sosem](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/81/8137/main-l_l.webp)
Opublikowano: 26.06.2022 r.
Mąka pszenna, jajka i śmietanka kremowa to podstawowe składniki, z których wyczarujesz przepyszne kluski lane. Do tego dorzuć pieczarki i cebulę, które razem tworzą pyszny sos na bazie oleju rzepakowego. Rezultat to danie, które nasyci i zadowoli tych, którzy cenią tradycyjną, domową kuchnię.
Składniki dla 4 porcji:
- Pieczarki - 500 g (15 średnich sztuk)
- Cebula - 100 g (1 mała sztuka)
- Mąka pszenna typ 500 - 320 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Jajko - 3 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, mikser, miska, szklanka
Przepis krok po kroku
- Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na połowie rozgrzanego oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj do niej pokrojone pieczarki i duś do momentu, aż woda odparuje.
- Pieczarki dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- W szklance rozmieszaj dwie łyżki mąki z połową szklanki wody oraz śmietaną.
- Zawartość szklanki wlej do pieczarek, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Gotowy sos zdejmij z ognia.
- Do miski wybij jajka, dodaj pół szklanki wody i zmiksuj mikserem.
- Następnie do miski dodaj pozostały olej, szczyptę soli i wymieszaj.
- Do miski partiami dodawaj mąkę i wyrabiaj ciasto przy pomocy łyżki.
- Ciasto na kluski odstaw na 20 minut.
- W garnku zagotuj wodę z solą.
- Łyżkę maczaj we wrzątku, nabierz na nią porcję ciasta i włóż do garnka z wrzącą wodą. Czynność powtarzaj, aż skończy się ciasto.
- Kluski gotuj przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch.
- Gotowe kluski wyciągnij łyżką cedzakową i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z sosem pieczarkowym.
Komentarz dietetyka
Kluski lane z sosem to doskonały pomysł na smaczny obiad. Stanowią one doskonałe źródło węglowodanów oraz białka pochodzenia zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny