Kluski lane na wodzie
Opublikowano: 26.06.2022 r.
Jajko, mąka pszenna i odrobina oleju - to wszystko, czego potrzebujesz, żeby wyczarować kluski lane na wodzie. Ten prosty przepis pozwoli Ci szybko i bez większego trudu przygotować pyszny dodatek do zup lub jako samodzielne danie. Kilka minut w kuchni i gotowe!
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska, trzepaczka do jajek
Przepis krok po kroku
- Do miseczki rozbij jajko, dodaj łyżkę stołową wody i składniki wymieszaj przy pomocy trzepaczki do jajek.
- Następnie do miski dodaj mąkę, szczyptę soli oraz olej rzepakowy i składniki wymieszaj widelcem do utworzenia jednolitej, gęstej masy.
- W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.
- Na wrzątek wlewaj ciasto przy pomocy łyżki (ciasto możesz wlewać strumieniem z łyżki).
- Kluski lane gotuj przez około 2 minuty. W tym czasie wyciągnij je przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Gotowe kluski podawaj jako dodatek do zup.
Komentarz dietetyka
Kluski lane na wodzie to doskonały zamiennik makaronu lub ryżu. Kluski lane świetnie sprawdzą się jako dodatek do zupy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny