Kluski lane
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Jajka, mąka i mleko — to tylko tyle potrzebujesz, żeby przygotować pyszne kluski lane. Idealne jako dodatek do zup czy gulaszy, te proste kluski z trwałych składników są szybkie i łatwe do zrobienia. Znajdziesz się w kuchni tylko na chwilę, a efekt będzie naprawdę smaczny!
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 60 g
- Mleko 2% - 20 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka i wrzuć mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mleko i odrobinę soli.
- Masę przełóż do rękawa do pieczenia z dziurą na jednym z krańców.
- W garnku zagotuj 1 l wody.
- Powoli wyciskaj z rękawa masę wprost do gotującej się wody.
- Powstałe kluski gotuj 2 min od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To dodatek o dość wysokim indeksie glikemicznym, więc nie sprawdzi się na diecie osób z cukrzycą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny