Kluski kładzione
Opublikowano: 18.03.2022 r.
Mąka pszenna, jajka i mleko to podstawowe składniki klusek kładzionych, które sprawiają, że te proste, domowe kluski mają wyjątkowo puszystą strukturę i smak. Kombinacja tych składników tworzy ciasto, które łatwo się formuje i gotuje. Idealne jako dodatek do różnych dań, a cebula i olej rzepakowy mogą służyć do przygotowania smakowitej, aromatycznej cebulki jako topping.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 750 - 400 g (2 szklanki)
- Jajko - 3 szt.
- Mleko 3,2% - 150 ml (pół szklanki)
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, dodaj mleko i wymieszaj.
- Wsyp mąkę i sól, zmiksuj do powstania gładkiej masy.
- Masa powinna być gęsta, aby nie spływała z łyżki.
- W garnku rozgrzej wodę i na wrzątek łyżką nakładaj kluski.
- Gotuj przez około 5 minut, gdy będą gotowe, wypłyną na wierzch.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, aż będzie złota.
- Kluski podawaj z dodatkiem cebuli.
Komentarz dietetyka
Kluski kładzione to przede wszystkim źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Na wchłanianie węglowodanów ma wpływ zawartość tłuszczu w daniu, jeśli chcesz wiec obniżyć indeks potrawy, dodaj do niej tłuszcz.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny