Kluseczki ziemniaczane
Opublikowano: 10.06.2021 r.
Ziemniaki, jajka i mąka ziemniaczana - to trio, które sprawia, że kluseczki ziemniaczane są tak pyszne! Gotujemy ziemniaki, dodajemy do nich dwa jajka i sporą ilość mąki ziemniaczanej, aby stworzyć idealne ciasto. Po ugotowaniu kluseczki są miękkie, delikatne i doskonale pasują do różnych sosów.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Jajko - 2 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 240 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, sitko, łyżka cedzakowa
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach. Całość przełóż na sitko i odsącz z nadmiaru wody.
- Do miski włóż masę ziemniaczaną, wbij jajka i dodaj mąkę. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
- W dużym garnku zagotuj 3 litry wody i lekko ją posól.
- Z masy ziemniaczanej za pomocą małych łyżeczek uformuj kluski i wrzucaj je do gotującej się wody.
- Kluski gotuj 6 minut od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
Ze względu na wysoki indeks glikemiczny i małą zawartość błonnika kluseczki nie powinny pojawiać się w diecie zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny