Kluseczki francuskie
Opublikowano: 22.06.2021 r.
Masło roślinne, jajka i mąka pszenna – to właśnie te składniki sprawiają, że kluseczki francuskie są tak pyszne! Idealne na obiad albo dodatek do zupy, kluseczki te charakteryzują się delikatnym smakiem i puszystą konsystencją. W prostocie siła!
Składniki dla 2 porcji:
- Masło roślinne - 25 g
- Jajko - 3 szt.
- Mąka pszenna typ 750 - 75 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, miska, łyżka cedzakowa
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj wodę z dodatkiem szczypty soli.
- Białka oddziel od żółtek a następnie białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
- Masło wymieszaj na puszystą masę, następnie dodaj do niego żółtka i wymieszaj.
- Do masła dodaj mąkę i ubite białka. Następnie składniki dokładnie połącz.
- Małą łyżeczką wrzucaj po odrobinie masy na gotującą się wodę (łyżeczkę za każdym razem zamocz we wrzątku).
- Kluseczki gotuj około 3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
- Ugotowane kluski wyciągnij łyżką cedzakową i podawaj od razu po przygotowaniu. Wtedy smakują najlepiej.
Komentarz dietetyka
Kluseczki francuskie z mąki pszennej to doskonały dodatek do zup. Jajka są świetnym źródłem wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nich witaminy A, D, E, K oraz niektóre z witamin a grupy B, fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, selen czy jod.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny