Klopsy z piekarnika
Opublikowano: 07.09.2022 r.
Mięso mielone wieprzowe, cebula i jajko – to trio, które sprawia, że te klopsy z piekarnika są pyszne, soczyste i pełne smaku. Doprawione solą i skropione odrobiną oleju rzepakowego, zapieczone w piekarniku stają się idealnym daniem na każdą okazję. Proste i smaczne, idealne na obiad czy kolację.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 1500 g
- Cebula - 300 g
- Jajko - 2 szt.
- Sól - 5 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, aż zmięknie.
- W dużej misce umieść mięso mielone. Dodaj jajka, cebulę oraz przyprawy: łyżeczkę soli, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki pieprzu.
- Masę dokładnie wymieszaj i wyrabiaj dłonią przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą.
- Zmoczonymi dłońmi formuj małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na nim ciasno klopsiki.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
- Piecz klopsy około 35 minut.
Komentarz dietetyka
Wieprzowina to dobre źródło białka pełnowartościowego.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk