Klopsy z mięsa mielonego
Opublikowano: 18.10.2021 r.
Mięso mielone wieprzowe, cebula, śmietana 18%, bułka pszenna, mleko i jajka to główne składniki klopsów z mięsa mielonego, które warto znać. Klopsy te łączą w sobie soczystość mięsa, delikatność namoczonej bułki i kremową konsystencję śmietany, tworząc razem pyszny i sycący posiłek.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 1000 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Śmietana 18% - 300 g
- Bułka pszenna - 100 g
- Mleko 3,2% - 300 ml
- Jajko - 4 szt.
- Bułka tarta - 100 g (pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- W misce umieść mięso, sól, pieprz, paprykę słodką. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę, dodaj do mięsa, przeciśnij przez praskę czosnek.
- Bułkę zalej mlekiem i pozostaw do namoknięcia. Dodaj bułkę oraz jajka do reszty składników i wymieszaj dokładnie.
- Formuj klopsy i panieruj w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż kotlety.
- Zalej bulionem warzywnym i duś 15 minut.
- Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj, posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Klopsy z mięsa mielonego to pełna łatwo przyswajalnego białka potrawa. Jeśli chcesz uzyskać mniej kaloryczną potrawę zamień mięso na drobiowe. Pulpety w sosie są dobrym pomysłem na szybki obiad.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny