Klopsy z kalafiora
Opublikowano: 26.08.2022 r.
Kalafior, jajka, cebula dymka i szczypiorek to kluczowe składniki w przepisie na pyszne klopsy z kalafiora. Z dodatkiem czosnku, bułki tartej, kopru i mąki pszennej, te wegetariańskie klopsiki są pełne smaku i aromatu. Idealnie pasują na każdą okazję - od codziennego obiadu po specjalne kolacje.
Składniki dla 6 porcji:
- Kalafior - 1200 g
- Jajko - 2 szt.
- Cebula dymka - 50 g
- Szczypiorek - 20 g
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g
- Czosnek - 10 g
- Bułka tarta - 40 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Koperek - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek, koper, cukier
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, sitko, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Z kalafiora odetnij liście oraz głąb. Umyj go pod bieżącą, zimną wodą.
- Odetnij różyczki.
- W garnku umieść różyczki kalafiora i wlej zimną wodę. Dodaj płaską łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj około 6-8 minut, aż jeszcze będzie dobrze sprężysty.
- Odcedź kalafiora na sitku i zostaw, by chwilę odparował.
- Różyczki posiekaj i przełóż na rozgrzaną, suchą patelnię, by odparował. Uważaj, by się nie zarumienił.
- Kalafiora przełóż na deskę i ponownie posiekaj. Przełóż do miski.
- Dymkę, koperek i szczypiorek posiekaj i dodaj do kalafiora.
- Dodaj jajka, mąkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw płaską łyżeczki soli i cukru oraz 1/3 łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
- Z masy formuj kotleciki i obtocz w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż z kotleciki po 4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
Kalafior ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, potasu, wapnia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk