Klopsy z indyka
Opublikowano: 03.05.2022 r.
Mięso mielone z indyka, bułka tarta i jajko – to trio główne składników potrzebnych do zrobienia pysznych klopsów z indyka. Dzięki tym prostym składnikom klopsy są delikatne, a jednocześnie mają odpowiednią konsystencję. Oto przepis, który krok po kroku pokaże, jak przygotować te smakowite kąski.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Bułka tarta - 35 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Mięso mielone przełóż do dużej miski. Dodaj do niego bułkę, przyprawy i jajko. Dokładnie wymieszaj.
- Ręką uformuj małe kotleciki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej klopsy.
- Klopsiki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny