Klopsy w sosie własnym
Opublikowano: 16.04.2022 r.
Mięso mielone wieprzowe i z kurczaka, cebula oraz świeży koperek to podstawowe składniki klopsów w sosie własnym. Dodaj do tego solidną porcję bulionu drobiowego i kaszy manny, a zyskasz danie, które zaspokoi nawet największe głody. Klopsy te to świetne połączenie smaków i prostota przygotowania.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Mięso mielone z kurczaka - 500 g
- Cebula - 300 g (2 duże sztuki)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Bulion drobiowy - 600 g
- Kasza manna - 100 g (pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Umieść mięso mielone w misce.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Posiekaj koper.
- Dodaj składniki do miski, wlej 150 ml bulionu drobiowego.
- Dopraw solą, pieprzem, dodaj kaszę manną.
- Wymieszaj dokładnie masę.
- Wlej do garnka bulion drobiowy i zagotuj, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Formuj łyżką pulpety i umieszczaj we wrzątku.
- Formuj łyżką pulpety i umieszczaj we wrzątku.
- Gotuj pulpety przez 20 minut.
- Pulpety podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Komentarz dietetyka
Klopsy w sosie własnym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Klopsy zawierają także węglowodany proste, które gwałtownie podnoszą poziomu glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny