Klopsy w sosie śmietanowym
Opublikowano: 22.05.2022 r.
Mięso mielone z kurczaka, jajko i świeża cebula dymka to kluczowe składniki tych pysznych klopsów w sosie śmietanowym. Całość zalewamy bulionem warzywnym i zagęszczamy śmietaną 18%. Na koniec dodajemy koperek, który nadaje potrawie wyjątkowego smaku. Klopsy są delikatne, soczyste i pełne aromatu.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso mielone z kurczaka - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Cebula dymka - 50 g (1 sztuka)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Śmietana 18% - 40 g (4 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 łyżka)
- Koperek - 20 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Cebulę drobno posiekaj i przełóż do miski, dodaj mięso i wbij jajko.
- Wymieszaj całość i uformuj klopsy.
- Obtocz klopsy w mące i krótko obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Następnie wlej bulion i krótko gotuj całość.
- Odrobinę bulionu wymieszaj ze śmietanką, połącz całość i podgrzewaj 5 minut.
- Gdy sos zgęstnieje, dodaj posiekany drobno koperek.
- Klopsy w sosie podawaj z ziemniaczanym puree lub kaszą.
Komentarz dietetyka
Jeśli zależy Ci na niskim ładunku glikemicznym całego posiłku postaw na ugotowaną kaszę niż ziemniaczane puree.
~ Oliwia Gawron, dietetyk