Klopsy w sosie pomidorowym
Opublikowano: 29.04.2021 r.
Piersi kurczaka, cebula, bułka tarta, jajko i przecier pomidorowy – to podstawowe składniki klopsów w sosie pomidorowym. Gotowane w aromatycznym bulionie drobiowym, a następnie duszone w delikatnym sosie z przecieru pomidorowego, tworzą pyszne danie na każdą okazję. Idealne do makaronu, puree ziemniaczanego czy świeżego pieczywa.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Cebula - 50 g
- Bułka tarta - 50 g
- Jajko - 1 szt.
- Bulion drobiowy - 150 g
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Przecier pomidorowy bez soli - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, papryka wędzona, oregano, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano suszone oraz paprykę wędzoną. Chwilę podsmaż.
- Cebulę zmiel z mięsem z kurczaka za pomocą maszynki do mielenia mięsa.
- Zmielone mięso włóż do miski, dodaj do niego bułkę tartą, jajko oraz przyprawy. Całość wymieszaj.
- Zwilżonymi dłońmi uformuj nieduże klopsiki.
- Na rozgrzaną patelnię z oliwą wyłóż klopsiki i podsmaż je. Następnie odwróć je na drugą stronę i znów podsmaż.
- Podsmażone klopsiki zalej bulionem drobiowym i duś pod przykryciem przez około 5-10 minut (w tym czasie potrząśnij, aby wymieszać pulpeciki).
- Następnie dodaj do niego przecier pomidorowy i duś bez przykrycia przez około 10 minut. W tym, czasie zamieszaj kilka razy.
- Gotowe klopsiki podawaj z ugotowanym makaronem lub ziemniakami.