Klopsy w sosie koperkowym
Opublikowano: 31.05.2022 r.
Mięso mielone cielęce, cebula i koperek to kluczowe składniki klopsów w sosie koperkowym. Do tego dochodzą bulion warzywny i marchewka, które razem tworzą aromatyczną bazę sosu. Nie można zapomnieć o mące pszennej do obtoczenia pulpetów oraz mleku do namoczenia bułki, które zapewniają idealną konsystencję klopsów.
Składniki dla 3 porcji:
- Kajzerka - 60 g (1 sztuka)
- Mięso mielone cielęce - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g (ok. 3 łyżek do obtoczenia pulpetów i 1 łyżka do zagęszczenia sosu)
- Mleko 2% - 125 ml (ok. 1/2 szklanki (do namoczenia bułki))
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Marchewka - 45 g (1 sztuka)
- Pietruszka - 35 g (1 sztuka)
- Masło - 7 g (1 łyżeczka)
- Koperek - 30 g (1/2 całego pęczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, koper
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duży garnek, duża miska, miska, głęboki talerz
Przepis krok po kroku
- Kajzerkę zalej mlekiem i odstaw aż wchłonie większość płynu i zmięknie. W tym czasie posiekaj cebulę.
- Do miski lub dużego głębokiego talerza przełóż mielone mięso, posiekaną cebulę i rozmoczoną, odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem.
- Z otrzymanej masy ręcznie uformuj niewielkie klopsy i obtocz je w mące. Podsmażaj chwilę z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem.
- Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce.
- W garnku zagotuj bulion. Dodaj przygotowane wcześniej warzywa, a następnie kolejno wrzucaj obsmażone klopsiki. Dodaj łyżeczkę masła i gotuj na średnim ogniu około 20 minut.
- Łyżkę mąki zalej kilkoma łyżkami gorącego wywaru, wymieszaj i dodaj do garnka. Dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
- Koperek drobno posiekaj i dodaj do garnka.
- Klopsiki możesz podawać z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem oraz ulubioną surówką.
Komentarz dietetyka
Aby uzyskać niskokaloryczne, jak najbardziej lekkostrawny posiłek najlepiej wykorzystać chude gatunki mięsa i obsmażać pulpety bardzo krótko, lub całkowicie zrezygnować z tego kroku.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk