Klopsy w occie
Opublikowano: 07.09.2022 r.
Mięso mielone z indyka, jajko, bułka tarta, ocet spirytusowy, cebula i cukier - te składniki to klucz do pysznych klopsów w occie. Mięso i jajko z bułką tworzą podstawę, a ocet z cukrem nadają potrawie charakterystyczny smak. Cebula dodaje wyrazistości, a olej rzepakowy dba o idealną konsystencję.
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 400 g
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 30 g (2 łyżki)
- Ocet spirytusowy - 180 ml
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Cukier - 45 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz kolorowy ziarna
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, słoiki, miska
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz, umyj i pokrój w piórka.
- W rondelku zagotuj 3 szklanki wody razem z octem. Dodaj 3 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/3 łyżeczki ziarnistego pieprzu, przygotowaną cebulę, cukier oraz dużą szczyptę soli. Gotuj razem przez 7 minut.
- Mięso mielone umieść w misce.
- Dodaj do mięsa jajko, łyżeczkę ziół prowansalskich, świeżo mielony pieprz i sól do smaku, bułkę tartą oraz dwie łyżki wody. Masę dokładnie wyrabiaj.
- Dłonie zwilż wodą i z masy formuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Obsmaż klopsiki dokładnie z każdej strony, następnie przełóż na ręcznik papierowy.
- Klopsiki umieść w czystym słoiku.
- Do każdego słoika wlej przygotowaną wcześniej zalewę z cebulą i dokładnie zakręć.
- Najlepiej smakują po trzech dniach spędzonych w lodówce.
Komentarz dietetyka
Gotowane mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk