Klopsy gotowane w sosie pomidorowym
Opublikowano: 05.05.2021 r.
Mięso mielone z kurczaka, jajka, bułka tarta i cebula to główne składniki, które sprawiają, że te klopsy gotowane w sosie pomidorowym są pełne smaku i wyjątkowo soczyste. Dodany koncentrat pomidorowy oraz jogurt naturalny tworzą gęsty, aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z delikatnymi klopsami.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone z kurczaka - 500 g
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 25 g
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Koncentrat pomidorowy - 25 g
- Mąka pszenna typ 750 - 25 g
- Jogurt naturalny - 150 ml
- Olej rzepakowy - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, kostka rosołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała, miska
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
- Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, bułką tartą i zeszkloną cebulką.
- Z masy uformuj niewielkie kulki, ułóż je na talerzu i odstaw na pół godziny do lodówki.
- W garnku z wrzątkiem (około 1 litra) rozpuść kostkę rosołową.
- Do wrzątku wrzuć klopsy i gotuj je około 20 minut. Po ugotowaniu wyciągnij je na talerz.
- Następnie odlej trochę wywaru do miski, wymieszaj go z koncentratem pomidorowym, mąką i jogurtem. Następnie zawartość miski wlej do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Do gotowego sosu włóż podgotowane klopsy i gotuj je jeszcze około 5 minut.
- Gotowe klopsy w sosie pomidorowym podawaj od razu po przygotowaniu.
- Możesz je podać np. z ugotowanymi ziemniakami lub kaszą.
Komentarz dietetyka
Sól i pieprz możesz zastąpić świeżymi lub suszonymi ziołami.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny