Klopsiki z indyka
Opublikowano: 13.12.2021 r.
Mięso mielone z indyka, kajzerka, cebula, jajko i bulion drobiowy – to właśnie te składniki składają się na smakowite klopsiki z indyka. Połączenie delikatnego mięsa z chrupiącą kajzerką, aromatyczną cebulą i dodatkiem jajka w formie spoiwa tworzy harmonijną kompozycję smaków, którą dopełnia bulion drobiowy.
Składniki dla 2 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Kajzerka - 30 g (1 mała sztuka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Jajko - 1 szt.
- Bulion drobiowy - 500 g (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Kajzerkę zalej odrobiną wody, odstaw do namoczenia na 5 minut i odciśnij.
- Do miski włóż mięso, drobno posiekaną cebulę, przyprawy oraz bułkę.
- Wyrabiaj ręcznie do połączenia składników.
- Na koniec dodaj jajko i jeszcze raz wymieszaj.
- Ręcznie formuj niewielkie klopsiki i wrzucaj do garnka z gotującym się bulionem.
- Gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut.
Komentarz dietetyka
Aby obniżyć indeks glikemiczny można zrezygnować z dodatku bułki.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk