Klopsiki w zalewie octowej

Opublikowano: 29.03.2022 r.
Mięso mielone z kurczaka, cebula i ocet spirytusowy – to tylko niektóre z głównych składników potrzebnych do przygotowania pysznych klopsików w zalewie octowej. To danie łączy w sobie delikatność kurczaka z intensywnym smakiem octu, tworząc wyjątkową kombinację smaków.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso mielone z kurczaka - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Ocet spirytusowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Cukier - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki, miska
Przepis krok po kroku
- Mięso rozgnieć widelcem, dodaj jajko i przyprawy.
- Całość dokładnie wymieszaj i uformuj pulpety. Obsmaż je krótko na oleju rzepakowym.
- Wodę (1/2 litra) zagotuj w garnku, wsyp cukier i wlej ocet.
- Następnie dodaj przyprawy, a klopsy przełóż do słoików.
- Zalej klopsy octową zalewą i odstaw na 24 godziny.
Komentarz dietetyka
Klopsy w zalewie będą idealną przekąską lub dodatkiem do dania głównego.
~ Oliwia Gawron, dietetyk