Klopsiki w sosie koperkowym
Opublikowano: 16.05.2022 r.
Mięso mielone z kurczaka, czerstwa bułka i jajko to główne składniki naszych klopsików, które potem kąpią się w aromatycznym bulionie warzywnym. Dzięki śmietanie i koperkowi, sos nabiera kremowej konsystencji i świeżego smaku. Marchewka nadaje potrawie delikatnej słodkości, a mąka pomaga zagęścić całość. Taki zestaw składników gwarantuje pyszne danie na każdą okazję.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone z kurczaka - 450 g
- Bułka pszenna - 70 g (1 sztuka, czerstwa)
- Jajko - 1 szt.
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Marchewka - 150 g
- Śmietana 18% - 125 g
- Mąka pszenna typ 500 - 25 g
- Koperek - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Bułkę pszenną umieść w miseczce. Wlej do niej mleko, wodę lub bulion i namocz w nim bułkę.
- W misce umieść mielone mięso, dobrze odciśniętą bułkę i jajko. Dopraw solą, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiaj dłonią, aż będzie jednolita.
- Z masy uformuj małe pulpeciki, wielkości orzecha.
- Do szerokiego garnka wlej bulion. Marchewkę pokrój w plasterki i umieść w bulionie. Gdy bulion zacznie delikatnie bulgotać, umieść w nim ostrożnie pulpety. Gotuj całość 15-20 minut.
- W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką, tak by nie było grudek.
- Do śmietany z mąką dodaj kilka łyżek gorącego bulionu i wymieszaj.
- Wlej całość do garnka i ostrożnie wymieszaj.
- Koperek posiekaj i dodaj do garnka. Ponownie wymieszaj. Gotuj, aż lekko zgęstnieje.
- Możesz doprawić solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu. Jako produkt niskokaloryczny szczególnie chętnie wybierany jest podczas stosowania diety niskokalorycznej.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk