Klopsiki w occie
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Mięso mielone z kurczaka, ocet jabłkowy i cebula to podstawowe składniki tego przepisu na klopsiki w occie. Połączenie soczystego kurczaka z octem jabłkowym i aromatyczną cebulą tworzy wyjątkowy smak, który z pewnością Cię zaskoczy. Doskonałe na obiad lub kolację, te klopsiki mają wyrazisty, nieco kwaśny charakter, wzbogacony nutą słodyczy.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso mielone z kurczaka - 1000 g
- Ocet jabłkowy - 250 ml
- Cukier - 20 g
- Cebula - 400 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, szklany pojemnik
Przepis krok po kroku
- Do miski włóż mięso. Dopraw je pieprzem i solą. Uformuj z niego małe kotleciki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso na złoty kolor.
- Do garnka wlej 3 szklanki wody i ocet, dodaj ziele i liść laurowy, a także pokrojoną w piórka cebulę.
- Gorącą zalewą zalej klopsiki i odstaw na 12 h do lodówki.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny