Klops wieprzowy
Opublikowano: 07.09.2022 r.
Mięso mielone wieprzowe, cebula, jajka i bułka tarta to kluczowe składniki, które sprawiają, że ten klops wieprzowy jest wyjątkowo smaczny. Aromatyczne mięso, soczysta cebula i dobrze zbalansowana mieszanka proporcji sprawią, że ten klasyczny obiad zadowoli każdego domownika.
Składniki dla 8 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 1000 g
- Cebula - 100 g
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 110 g
- Olej rzepakowy - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulkę na złoty kolor.
- W misce umieść mięso mielone. Dodaj cebulę, jajka i bułkę tartą (zostaw jedną łyżkę na później). Dopraw solą i pieprzem.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Z masy uformuj kształt przypominający bochenek chleba. Oprósz pozostałą bułką tartą.
- Przełóż na blachę do pieczenia.
- Piecz przez godzinę w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk