Kleik ryżowy
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Ryż biały, mleko 2% i odrobina cukru – to wszystko czego potrzeba, żeby zrobić prosty, a zarazem sycący kleik ryżowy. Kilka składników, a efekt w postaci kremowego posiłku, który można podać na śniadanie lub jako lekki deser, jest naprawdę niezły.
Składniki dla 1 porcji:
- Ryż biały - 25 g
- Mleko 2% - 100 ml
- Cukier - 5 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ryż przepłucz, wrzuć do garnka, zalej szklanką wody i gotuj do miękkości.
- Kleik połącz z mlekiem i cynamonem.
- Dopraw odrobiną cukru.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja na śniadanie, która zawiera sporo białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny