Kleftiko

Opublikowano: 13.07.2021 r.
Cielęcina, ziemniaki, seler, czosnek i cebula - to te składniki, które sprawiają, że kleftiko to coś, co musisz znać. Wszystko razem duszone w aromatycznych przyprawach, dając niesamowicie soczyste i delikatne mięso oraz warzywa, które rozpływają się w ustach. To po prostu smak Grecji na twoim talerzu!
Składniki dla 4 porcji:
- Cielęcina schab - 500 g
- Ziemniaki późne - 300 g (4 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 gruby plaster)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Papryka zielona - 120 g (pół sztuki)
- Ser Feta - 50 g (1/4 kostki)
- Przyprawy - papryka słodka, sok z cytryny, tymianek, zioła prowansalskie, papryka ostra, gałka muszkatołowa, rozmaryn
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, nitka
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w dość dużą kostkę. Wrzuć do miski, dodaj paprykę słodką, zioła prowansalskie i gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Skrop całość sokiem z cytryny.
- Warzywa umyj, obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Wszystkie wrzuć do dużej miski. Całość dopraw tymiankiem, rozmarynem, suszonym czosnkiem i ostrą papryką. Warzywa wymieszaj z mięsem.
- Z papieru do pieczenia wytnij 12 dużych kwadratów. Ułóż 3 kwadraty w jednym stosiku, tak by każdy był odwrócony w inną stronę. Stwórz 4 osobne stosiki. Na środku każdego ułóż 1/4 przygotowanego farszu.
- Każdy pakiecik zwiąż u góry jak sakiewkę. Każdy zwiąż mocno nitką.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 90 minut.
- Na końcu otwórz sakiewki i pokrusz ser feta na zawartość sakiewki.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na zdrowy obiad pełen warzyw. Mięso można również zastąpić chudym drobiem, by całość była bardziej fit.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny