Klasyczny tatar ze śledzia
Opublikowano: 05.08.2021 r.
Śledź filet, czerwona cebula, ogórki konserwowe, pieczarki marynowane i żółtko jajka to gwiazdy klasycznego tatara ze śledzia. Te proste, ale intensywne smaki świetnie się komponują, tworząc idealne połączenie dla miłośników wyrazistych przekąsek. Spróbuj, jeśli masz ochotę na coś naprawdę tradycyjnego, ale z nutką nowoczesności.
Składniki dla 2 porcji:
- Śledź filet - 250 g
- Cebula czerwona - 50 g
- Ogórki konserwowe - 100 g
- Pieczarki marynowane - 50 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Musztarda - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Przygotuj śledzie. Jeśli są za słone namocz je. W tym czasie ugotuj jajka na twardo - będziesz potrzebować tylko 2 żółtek (bez białka).
- Gdy śledzie będą odpowiednio słone posiekaj je nożem bardzo drobno.
- Śledzie połącz z ugotowanymi żółtkami, musztardą, olejem oraz solą i pieprzem.
- Posiekaj bardzo drobno cebulę, pieczarki i ogórki.
- Tatar śledziowy ułóż na środku talerzyka, a wkoło niego wyłóż pokrojone warzywa.
Komentarz dietetyka
Potrawa o niskiej zawartości węglowodanów. Zawiera korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości