Klasyczne carpaccio
Opublikowano: 20.02.2023 r.
Polędwica wołowa, oliwa z oliwek, parmezan i rukola – to kluczowe składniki klasycznego carpaccio. Wyobraź sobie cieńko pokrojoną wołowinę, skropioną delikatną oliwą, posypaną startym parmezanem i udekorowaną świeżą rukolą. To wyjątkowo prosty przepis, ale smaki są niesamowicie dopracowane i eleganckie, a jednocześnie niezwykle łatwe do przygotowania.
Składniki dla 3 porcji:
- Polędwica wołowa - 200 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Ser parmezan - 40 g
- Rukola - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, obieraczka, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, rękawiczki, półmisek
Przepis krok po kroku
- Surową polędwicę wołową włóż do zamrażarki na około 30 minut. Po tym czasie wyciągnij ją z zamrażarki i pokrój na cienkie plastry.
- Parmezan pokrój przy pomocy obieraczki do warzyw na cienkie plastry.
- Plastry wołowiny ułóż na talerzu.
- Na środek mięsa połóż umytą i osuszoną rukolę.
- Całość skrop sokiem z cytryny oraz dopraw do smaku solą, oraz pieprzem.
- Na koniec carpaccio posyp płatkami parmezanu.
- Carpaccio wstaw do lodówki na około 2 godziny.
- Gotowe carpaccio podawaj na zimno.
Komentarz dietetyka
Klasyczne carpaccio to doskonała propozycja na przekąskę lub przystawkę. Do przygotowania carpaccio warto wykorzystać produkty wysokiej jakości.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny