Klasyczna ryba po grecku
Opublikowano: 30.09.2021 r.
Dorsz, marchewka, pietruszka i koncentrat pomidorowy – to kluczowe składniki klasycznej ryby po grecku. Soczyste filety z dorsza, otulone posmakiem smażonej marchwi i pietruszki, zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym. To proste, sycące i niesamowicie smaczne danie, które idealnie komponuje się z oliwą z oliwek i przyprawami.
Składniki dla 3 porcji:
- Dorsz filet - 300 g
- Mąka pszenna typ 550 - 40 g
- Marchewka - 160 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 160 g (2 sztuki)
- Koncentrat pomidorowy - 35 g
- Por - 80 g
- Oliwa z oliwek - 25 ml (1 łyżka sosu i 1,5 łyżki do smażenia ryby)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce, a pora pokrój w półplasterki.
- Podsmaż warzywa w garnku na łyżce oliwy.
- Dodaj do warzyw wodę (tak, żeby przykryła warzywa), koncentrat, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki pieprzu i 0,25 łyżeczki soli. Duś warzywa na wolnym ogniu około 20 minut.
- W tym czasie pokrój rybę na kawałki, posyp szczyptą soli i obtocz w mące.
- Smaż rybę na patelni z oliwą.
- Gry warzywa będą ugotowane dopraw je jeszcze do smaku.
- Do miski włóż usmażoną rybę i przykryj sosem warzywnym.
- Zostaw na noc w lodówce.
Komentarz dietetyka
Ryba po grecku ma wysoki indeks glikemiczny, ze względu na użytą do panierowania mąkę. Żeby go obniżyć wystarczy nie panierować ryby.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny