Klasyczna pieczeń rzymska

Opublikowano: 18.07.2025 r.
Łopatka wieprzowa, jajka, cebula, czosnek i musztarda - to tylko kilka z kluczowych składników potrzebnych do przygotowania klasycznej pieczeni rzymskiej. Ta mieszanka sprawia, że uzyskujesz soczyste i aromatyczne danie, które pięknie pachnie i świetnie smakuje.
Składniki dla 8 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 600 g
- Jajko - 5 szt.
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Musztarda - 20 g (2 łyżeczki)
- Chrzan - 20 g (2 łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka keksówka
Przepis krok po kroku
- Mięso zmiel, a cebulę i czosnek zeszklij na oleju.
- Przełóż mięso do miski, dodaj zeszkloną cebulę i czosnek, wbij jajko oraz dodaj przyprawy.
- Całość wymieszaj. Resztę jajek ugotuj na twardo, a mięso odstaw do odpoczęcia.
- Foremkę posmaruj tłuszczem, dodaj nawet nie połowę mięsa na spód i rozpłaszcz po całym dnie.
- Dodaj jajka w całości i pozostałą część mięsa.
- Upiecz pieczeń w piecu przez 50 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Do przygotowania pieczeni możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk