Kiszony kalafior
Opublikowano: 22.10.2021 r.
Kalafior, marchewka, koperek i chrzan tworzą idealną bazę na pysznie chrupiący kiszony kalafior. Te nieskomplikowane składniki przekształcą zwykłe warzywa w kwasową, pełną smaku przekąskę, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub zdrowa przegryzka.
Składniki dla 6 porcji:
- Kalafior - 800 g (1 średnia sztuka)
- Marchewka - 300 g (3 małe sztuki)
- Cukier - 30 g (3 łyżki stołowe)
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g (1 pęczek)
- Chrzan - 50 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik
Przepis krok po kroku
- Przygotuj zalewę: w garnku umieść 2 litry wody, 2 łyżki soli i cukier, podgrzej, aż sól i cukier się rozpuści.
- Do zalewy dodaj pokrojony czosnek oraz koper i kawałki chrzanu.
- Kalafiora umyj i podziel na mniejsze różyczki.
- Marchew obierz i pokrój w talarki.
- Do dużego, wcześniej umytego, słoika włóż kalafiora wraz z marchwią i zalej go przygotowaną zalewą.
- Odstaw zakręcony słoik w ciepłe miejsce na 5-7 dni.
- Po tym czasie wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce.
Komentarz dietetyka
Kiszony kalafior to domowa kiszonka zawierająca bardzo dużo cennych składników mineralnych. Kalafior jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Kalafior jest niskokaloryczny dlatego doskonale nadaje się dla osób na dietach redukcyjnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny