Kiszony kabaczek
Opublikowano: 16.11.2021 r.
Kabaczek, czosnek, sól i koperek – to wszystko, czego potrzebujesz, by przygotować domowy kiszony kabaczek. Zaskakująco prosty przepis, który daje niesamowicie smaczny efekt. Idealny dodatek do obiadu lub przekąska na każdą okazję, która przypomni ci smak lata i zadowoli swoją kwaskowatością.
Składniki dla 10 porcji:
- Kabaczek - 2000 g
- Czosnek - 30 g (6 ząbków)
- Sól - 50 g (5 łyżek)
- Koperek - 45 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Kabaczek oczyść, przekrój i usuń pesteczki.
- Pokrój go w spore paseczki.
- Umieść je w słoikach razem z czosnkiem i koprem.
- W garnku zagotuj 2 litry wody i dodaj sól.
- Całość doprowadź do wrzenia.
- Gorącą zalewą zalej słoiki.
- Zakręć i postaw na pokrywce do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja poprawiająca działanie układu pokarmowego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny