Kiszony arbuz

Opublikowano: 03.07.2025 r.
Arbuz, chrzan, koperek i czosnek – to główne składniki, które razem tworzą harmonijną mieszankę smakową w kiszonym arbuzie. Ta wyjątkowa kombinacja sprawia, że słodki smak arbuza zyskuje zupełnie nowe, pikantne oblicze. Sól działa tu nie tylko jako konserwant, ale także podkreśla intensywność pozostałych składników.
Składniki dla 4 porcji:
- Arbuz - 2000 g
- Chrzan - 100 g (korzeń)
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g
- Czosnek - 20 g
- Sól - 350 g
- Przyprawy - gorczyca, estragon świeży
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Arbuza obierz i pokrój w kwadraty, usuń pestki. Czosnek obierz. Chrzan obierz i pokrój w grube plasterki.
- Przygotuj słoiki oraz zalewę: w litrze wody rozpuść 350 g soli, mieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści. Zgotuj wodę albo użyj mineralnej.
- Kawałki arbuza ułóż ciasno w słoiku, dodaj do każdego po 2 ząbki czosnku i plastrze chrzanu. Dodaj inne zioła np.: estragon, czy gorczycę. Na górę włóż koper.
- Gotowe słoiki wypełnij zalewą, musi ona przykrywać w pełni wszystkie kawałki w słoiku. Zakręć słoiki lub przykryj.
- Zostaw w ciepłym miejscu do zakiszenia. Po kilku dniach arbuz będzie gotowy do jedzenia. Im cieplej, tym szybciej przebiega fermentacja.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo składników mineralnych i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny