Kiszone śledzie
Opublikowano: 22.07.2021 r.
Śledzie i sól - oto dwaj bohaterowie naszego przepisu na kiszone śledzie. Wystarczy kilogram filetów śledzi i 50 gramów soli, żeby zdziałać kulinarne cuda. To proste danie, które zaskakuje bogactwem smaków.
Składniki dla 10 porcji:
- Śledź filet - 1000 g
- Sól - 50 g (5 łyżek)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj 2 litry wody i dodaj do niej sól. Pozwól by sól całkiem się rozpuściła.
- Śledzie wymocz w wodzie przez 2 godziny, następnie wypłucz je porządnie i podziel na mniejsze kawałki.
- Śledzie przełóż do słoików i zalej ostudzoną zalewą..
- Dobrze zakręć i kiś przez 1 miesiąc w ciepłym miejscu
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, które pozytywnie wpływa na mikrobiotę jelitową.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny